فیلامنت در حقیقت در لغت به معنای رشته و نوعی از پلاستیک های گرمانرم است که در فرایند پرینت ذوب شده و بعد از اینکه سرد شد، مدل سه بعدی را به وجود می آورد. هر پرینتر‌سه‌بعدی برای چاپ قطعات نیاز به مواد مصرفی دارد و اصلی ترین آن فیلامنت نامیده می‌شود.  قطر این رشته های پلاستیکی بین 1.75 mm تا 3 mm است که دمای ذوب آنها برای استفاده می تواند متفاوت باشد. فیلامنت به وسیله دستگاهی بنام اکسترودر از محل خود به سمت نازل هدایت می‌شود. با رسیدن به نازل در  دمای معین ذوب می‌شود، بعد از طریق نازل با قطری کمتر (معمولا بین 0.2 تا 0.5 میلیمتر) خارج شده و با قراردادن لایه هایی از فیلامنت روی هم، شکل نهایی را ایجاد می‌کند. فیلامنت ها در انواع و رنگ های مختلف در بازار موجود هستند.  بعضی از فیلامنت‌ها قابل سمباده‌زدن هستند و با رنگ آکریلیک نیز قابل رنگامیزی می‌باشند.

رایج‌ترین فیلامنت کدام است؟

PLA , ABS از پرکاربرد ترین و محبوبترین فیلامنت‌ها مواد جهت پرینت سه بعدی هستند. اما تفاوت‌های اصلی بین این دو در چیست؟

PLA

PLA  یا اسید پلیلاکتید مخفف Polylactic Acid می‌باشد که یک ماده ارزان و زیست تخریب پذیر با دمای ذوب پایین هستند. جالب است بدانید که از ذرت تولید شده و استفاده آن در تمامی پرینتر های FDM رایج  است  و بیشتر برای نمونه سازی سریع و نمونه‌های پژوهشی کاربرد دارد. این نوع فیلامنت به دلیل تنوع رنگ برای ساخت قطعات تزیینی و ویترینی مناسب است. با این وجود فیلامنتهای PLA  برای همه کارها مناسب نیستند چرا که مقاومت چندانی در برابر ضربه ندارد.

ABS

ABS یا اکریلونیتریل بوتادین استارین‌ها بر خلاف PLA ها  ماندگاری بالاتری در گذشت زمان و مقاومت بیشتری در برابر ضربه دارند. و این از دلایل محبوبیت شان در بازار  است. یکی از استفاده‌های پرکاربرد ABS در ساخت لوازم جانبی خودرو است. فیلامنت ABS برای انجام کارهای دقیق مناسب است و حتی بدون ساپورت نیز میتواند نمونه هایی با دقت بالا به ما بدهد. فیلامنت ABS همچنین به دلیل مقاومت بالا در برابر دما میتواند برای قطعاتی که در معرض ساییدگی هستند استفاده شود. توجه داشته باشید، فیلامنت ABS وقتی در برابر حرارت قرار گیرد گازهای سمی از خود منتشر میکند که سرطان زا هستند. بنابرین برای استفاده از آن حتما باید پرینتر شما دارای محفظه باشد که گازهای منتشر شده از فیلامنت آسیبی به شما نزند. در غیر اینصورت لازم است در فضایی که تهویه مناسب داشته باشد از آن استفاده کنید.

تاریخ انقضای فیلامنت

فیلامنت‌ها نیز مانند بسیاری از مواد تاریخ مصرف دارند. با  رطوبت واکنش نشان می‌دهند و دیگر قابل استفاده نیستند. با قرار دادن فیلامنت در محیط، رشته فیلامنت در اثر تماس با هوا خشک و شکننده می‌شود. به همین خاطر اگر مصرف فیلامنت زیادی ندارید بهتر است هنگام خرید، بسته های 100 گرمی یا 500 گرمی را انتخاب کنید و از خرید بسته های بیشتر اجتناب کنید. با این کار ضمن تهیه مقدار مورد نیاز فیلامنت و جلوگیری از خرابی آن، هزینه کمتری پرداخت می‌کنید.